Роксолана ХХ стол ття

Усі ми чули про історію османів,
Про їх імперію читали теж,
Про українську бранку Роксолану,
Що розцвіла серед стамбульських веж.

У сиве те шістнадцяте століття,
Не мала вибору вона, як жить,
Після невільничих торгів страхіття,
Змогла султана серце полонить. 

Зараз не ті часи… І слава Богу!!
Тож «роксолана» вільна обирать
Свою життєву долю і дорогу:
Буть в Україні, чи в Стамбул літать.

Та що Стамбул!.. Набридли «роксолані»
Казки турецькі і рахат-лукум,
Азана1 звук, що будить на світанні,
І нелогічний хід турецьких дум.

Перегорне в житті таку сторінку,
До неї щоб не повернутись вже,
Вона – вкраїнка, горда й гарна жінка,
Їі таку весь світ в обійми жде.

Сама на себе гроші заробляє.
Для цього нащо їй чоловіки?
Вона до Риму й до Афін літає
Її Париж приймає залюбки.

І глянець прикраша її' усмішка,
Вона і є отой Святий Грааль,
Червоний килим… То її там  ніжка
Так полонила Венеційський фестиваль

Теперь така сучасна «роксолана»
Комусь подобається, а комусь – і ні,
Вона не піддається вже омані,
І не співає вже сумні пісні.
                09.12.2012

______________________________________
1Азан (араб.) — в ісламі призив до обов’язкової молитви.
На фото - актриса Мер'єм Узерлі, виконавиця ролі Роксолани у серіалі "Величне століття"(Туреччина)


Рецензии