Тридцять другий тридцять третiй...

І мертвим, і живим, і ненародженим…
                Тарас Шевченко

Тридцять другий – тридцять третій

Тридцять другий – тридцять третій…
Полонило село лихо.
Голод,привиди-скелети,
Бродять по дорогах тихо.

Сльози виплакали діти,
Відридалась рідна мама.
Як отак на світі жити,
Краще вмерти і до ями…

Поховала мати сина,
Навіть в подумах зраділа -
Хай не мучиться дитина…
Лиш душа заголосила.

А ще двійко малих дочок
На Різдво навік поснули,
Кожній одягла віночок,
Щоб княгинями побули…

Зайшла в хату, в покуть стала
Перед образами мати,
Щось блаженно прошептала
Й до дівчат пішла вмирати…

Кажуть темними ночами
Линуть голоси з могили…
То ридають діти й мама…
Чути це немає сили.

І немає винуватих,
Дотепер ведуться чвари.
Схаменися, якщо брат ти,
Та покайсь за ті кошмари…

Попам'ятайте добрі люди,
Ті жахіття в Україні…
Хай їм пам’ятником буде -
Наша воля й кущ калини…


Рецензии