Жажда

Пияна съм, приятелю, нo ти
недей да ме ругаеш на провала!
От вино и от влюбване почти
душата ми на косъм е преляла.

Пияна съм, приятелю, ехей!
Сърцето ми бълбука като кана.
Веднъж умирай, три пъти живей
и пий, додето капка не остане!

Единствено тогава си река
и можеш да усетиш що е жажда -
да те изгребва лятото с ръка,
а после всяка пролет да те ражда.

На тебе ти е останал само бряг,
където сетен корен да забиеш.
Не ме мисли, че нямам и петак -
на лудите им дават вересия.

И нека да съм кръгъл идиот,
но все пак твоят корен ще се скъса,
а аз с такава жажда за живот
ще преживея даже и смъртта си.


Рецензии