дом за събаряне

         „ Само ти ме разбираш, пясък.
           Само ти ми прощаваш, сняг.”
                Надя Попова

От оградени пътища бягах,
от дувари с фамилни лица…
Ако можех, бих станал стряха.
За самотни, зелени сърца.

Ако можех, бих вързал реката.
С оня извор от цветна дъга.
Но и днес съм в землисто и бяло.
С потрошени, ненужни стъкла…

Или времето в мене изгубих –
В дюни есенни ,в преспи от лято.
Аз ли с него засипах думите.
Или в него – съня на листата…

Ала в тайна ще си  оставя
тези мигове с  кръгла луна,
дето спи, закачена до стаята.
На балкона с вечерни петна.

Дето стръкче зачева от семе.
Или дъжд – от небесния съд.
Отдръпни се от мене, пепел.
Не ме взимай при себе си, смърт…


Рецензии