ОЧИ

Най-гладни са очите!
Първо с тях
човек захапва, с поглед пожелава.
От погледа започва всеки грях –
очите ни са хидра многоглава.

Опипваш алчно този свят с очи,
преди да го докоснеш с тръпни длани.
Окото е всеядно.
Там личи
заявката на милион желания.

Дори в беззъба старост, в сетен час,
когато всички чувства са задочни,
когато става смешна всяка страст,
очите светят – алчни и порочни.

Поглъщаме света край нас с очи –
гледецът чуждо право не зачита.
И казвам аз:
макар да не личи,
най-острите ни зъби са в очите!


Рецензии