балада за вечерната жена

               по Владимир Стоянов


Като случаен спомен за река
проходилите думи ме напускат.
И в стъпканата вечерна трева
Умира залезът с мастилените пръсти…

Блестеше още в моите очи
подковата от хунското копито.
А белочелите вълни
на залива
за тебе още питаха…

Препъваха ме стъпки и следи
в обветрените залезни пътеки.
От синьото следобедният бриз
отново раждаше у мен детето…

Преминах си годините
и знам-
не искам да обличам Днес
от Вчера.
След окосена вечерна трева.
Или - с вълните белочели…
Но още затаявам дъх,
когато стъпките ти
в мене дишат.
Сами – като хористи в храм.
Край залеза с мастилени тръстики…


Рецензии