Ежи Харасимович. Эссе из интернета

      


        Jerzy Harasymowicz

poeta


Jerzy Harasymowicz - Ksi;;; Krainy ;agodno;ci, Homer ;emkowszczyzny, bard krakowskiego Zwierzy;ca, to tylko niekt;re z okre;le; poety, kt;ry debiutowa; wraz z pokoleniem Wsp;;czesno;ci. Przez niekt;rych krytyk;w, m.in. przez Kazimierza Wyk;, uznawany by; wr;cz za najznakomitszego debiutanta roku 1956. Czytelnicy znaj; go g;;wnie jako tw;rc; liryki g;rskiej. Jednak Harasymowiczowskie tereny pisania, jak sam zwyk; nazywa; swoje kolejne fascynacje poetyckie, rozci;gaj; si; od bieszczadzko-beskidzkich pejza;y, przez pe;ne erotyzmu i groteskowo;ci surrealistyczne obrazy z tomik;w Wie;a melancholii (Krak;w, 1958) i Przej;cie kopii (Krak;w, 1958), a; do miejskiego folkloru z Baru na Stawach (Krak;w, 1972) i barokowych wierszy poruszaj;cych tematyk; szlacheckiej Polski np. Polowanie z soko;em (Krak;w, 1977).

Urodzi; si; 24 lipca 1933 r. w Pu;awach, zmar; 21 sierpnia 1999 r. w Krakowie. Zadebiutowa; w 1953 r. na ;amach ";ycia Literackiego". Wielkim sukcesem okaza; si; jego pierwszy tomik "Cuda" (1956). By; wsp;;za;o;ycielem grupy poetyckiej Muszyna (1957) i Barbarus (1967).

Wyda; 56 tomik;w poetyckich w ;;cznym nak;adzie ponad 700 tysi;cy egzemplarzy (nie licz;c wznowie;). Jego wiersze wykorzystywano w licznych adaptacjach teatralnych oraz opracowaniach muzycznych. T;umaczono je na j;zyk angielski, rosyjski, ukrai;ski, czeski i francuski.


Publikacje ksi;;kowe:

Prochy poety zosta;y zgodnie z jego wol; rozrzucone nad Bieszczadami, gdzie na Prze;;czy Wy;nej pod Po;onin; Wetli;sk; - dzi;ki staraniom ;ony poety, Marii - stan;; po;wi;cony poecie pomnik. Po;;czone symboliczn; bram; bloki skalne, na kt;rych widnieje fragment wiersza:

W g;rach jest wszystko co kocham
Wszystkie wiersze s; w bukach
Zawsze kiedy tam wracam
Bior; mnie klony za wnuka

Pomnik zosta; wykonany przez Floriana Szostaka, rze;biarza z Nowego ;migrodu, wed;ug projektu Piotra Potoczki z Politechniki Krakowskiej.

Jerzy Harasymowicz to niesamowite zjawisko polskiej poezji. Pisze si; o nim jako poecie totalnym, kt;ry po;wi;ci; ca;e ;ycie pisaniu. Cieszy si; wci;; ogromn; popularno;ci;, czego dowodem s; organizowane w ca;ej Polsce koncerty "W g;rach jest wszystko, co kocham", kt;rych jest patronem. Ceniony za prostot; i humor, za ujmuj;c; wra;liwo;; na przyrod;, za to, ;e - jak pisa; Mieczys;aw Jastrun przedstawiaj;c w 1955 r. m;odego Harasymowicza:
Czegokolwiek dotknie, czy m;wi o dzieci;stwie, czy o grze w szachy, o mi;o;ci, o zimie, o kotach, wszystko zaczyna ;wieci;. Po tym w;a;nie poznajemy poet; (...) Wierzcie mi, Muza, siostra mi;osierna poet;w, po;o;y;a r;ce na jego ramionach. Jerzy Harasymowicz by; wielokrotnie nagradzany.

Laureat m. in. takich nagr;d jak Nagroda im Stanis;awa Pi;taka (1967), Nagroda Fundacji im. Ko;cielskich (1972), g;;wna Nagroda Ministra Kultury i Sztuki (1975), Nagroda Pa;stwowa II stopnia (1987), czy nagroda czasopisma "Poezja" (1987).DOROBEK TW;RCZY:


Рецензии