Страна из прихоти варяжской Русью стала зваться

ИЗ ПРИХОТИ ВАРЯЖСКОЙ
РУСЬЮ
ОДНАЖДЫ ЗВАТЬСЯ СТАЛА 
РУССКАЯ ЗЕМЛЯ**.

Из прихоти своей, - варяжской, - Русью
Нарёк*** Олег, пришелец из Варяжской Руси*
Те земли русские** понад Днепром и Росью,
Которые он, Дира и Аскольда погубив,
В наследье Рюриков-князей оборотил***.

* -  " В лето 6370 (842). И изгнаша Варягы за море и не даша им дани, и почаша сами в
     собе володиты и не бе в них правды и вста род на род, и быша усобице в них, и
     воевати самиеа ся почаша. И ркоша:" Поищем сами себе князя, иже бы володел нами и
     рядил по ряду, по праву.
    
       Идоша за море к Варягом к Руси, - еще бо звахуть ты варягы Русь, яко се друзии
     зовутся Свее, друзии же Урмани, Аньгляне, инии Готе".( "Повесть временных лет" по
     Ипатьевскому списку ).

** - " В лето 6360 (852), индикта 15, наченшю Михаилу царствовати (над полянами),начася
     прозывати Русская земля...
      
*** - ...В лето 6387 (879) умершю же Рюрикови, предасть княжение свое Ол(е)гови, от рода
     ему суща, въдавъ ему на руце сына своего Игоря, бяще бо молод велми....
   
        6390 (882) - ... и придоста (Олег) к городам Киевскым..., а сам несе приде нося
     Игоря молода... И убиша Аскольда и Дира... И седе Олегъ княжа в Кыеве, и рече
     Олег: "Се буди мати городомъ Рускымъ". И беша у него Словени и Варязи, и прочим
     прозвашаси Русью ". ( "Повесть временных лет" по Ипатьевскому списку ).

          
         29 июля 2012 года.


Рецензии