25 сонет Шекспира -Былая слава ничего не стОит

Вариации  на  тему  25  сонета   Шекспира

Let  those  who  are  in  favour  with  their  stars
Of  public  honour  and  proud  titles  boast,
Whilst  I,  whom  fortune  of  such  triumph  bars,
Unlooked  for  joy  in  that  I  honour  most.
Great  princes'  favourites  their  fair  leaves  spread
But  as  the  marigold  at  the  sun's  eye,
And  in  themselves  their  pride  lies  buried,
For  at  a  frown  they  in  their  glory  die.
The  painful  warrior  famoused  for  fight,
After  a  thousand  victories  once  foiled,
Is  from  the  book  of  honour  rased  quite,
And  all  the  rest  forgot  for  which  he  toiled:
Then  happy  I  that  love  and  am  beloved
Where  I  may  not  remove,  nor  be  removed.


Пусть  гордо  славят  титулы  свои,
все  те,  к    кому  их  звёзды  благосклонны,
всем  неизвестный,  я  нашёл    в  любви
и  скипетр    счастья,  и  его  корону,
как  лепестки  все  почести  царей,
с  заходом  Солнца    быстро    увядают,
и  их  гордыня  –  спутник  царских  дней,
как  и  они,  бесследно  пропадает.
Вот,  триумфатор,  смертью  взятый  в  плен,
лишь  рабского  бесславия  достоин,
все  титулы  былые  —  прах  и  тлен,
былая  слава  ничего  не  стОит,

а  титулам  моим  «любил,  люблю»
счастливым  на  земле  быть  и    в  раю.


Рецензии