Буква

                Ї

До нас сьогодні їжачок прийшов,
Він по дорозі цікаве щось знайшов,
Але не міг це сам він розглядіти,
Тому прийшов вас допомоги попросити.

Чи згодні ви  йому допомогти
І відповідь на  загадку знайти?
Адже він сам не справиться з завданням,
Тому до вас прийшов з  своїм проханням.

Завдання в  нього непросте-
Воно для нього дуже є складне.
Він на листочку знак якийсь знайшов,
Тому до нас із знаком цим прийшов.

Йому звірята  інші підказали:
А саме ті,Що в нас вже побували,
Що  знак сьогодні на уроці
Вивчатимуть дівчата й  хлопці.

Тому до нас він  завітав,
І знак з собою,звісно,взяв.
А ви тихенько всі  сидіть
І їжачкові ви допоможіть.

Він знак  десь схожий уже бачив,
Та був тоді він  ще  ледачий.
Як звать його-не пам’ятав
Й в звіряток інших  він питав.

Вони йому допомогли
І пояснить йому змогли,
Що це не свічка з вогником вгорі,
А знак цей  зветься  буква « І».

Але сьогодні це не «І»,
Й не свічка з вогником вгорі.
У цього знака аж  дві крапки,
Немов в курчати дві є  лапки.

І це не просто якийсь знак,
Написаний він  аби як.
Це буква з наших  букварів,
Й на неї в словнику є  безліч  слів.

Ця буква аж два звуки має-
Вони у парі виступають.
На неї  безліч в книжці слів
Й букварик нас  до них  привів.

Ця  буква  є  й   в кінці у слові,
Й всередині в словах  у  мові.
В таких словах,як їжа,їхати,
Під’їзд,проїзд,їжак і їхня.

Тому скажім ми їжачкові,
ЩО буква є  у його слові.
Вона це слово починає
Ї звуки два теж позначає.

А зветься  буква наша «  Ї “,
Запам’ятаємо її.
І їжачок хай не  забуде,
І в гості знов  до нас прибуде.

               29.11.2010


Рецензии