Електричний струм лекц я для д тей

            ЕЛЕКТРИЧНИЙ   СТРУМ
  (Віршована  лекція  для  дітей)

Вулицею  ходять   люди
Мчать  тролейбуси  повсюди,
Метропоїзд -   під  землею,
Світять  ліхтарі  над  нею,
Є  електрика  і  вдома.
Все це  добре  і  знайоме.
Але  ж   не  прийде  на  ум
Що  ж  це є  ЕЛЕКТРОСТРУМ?
Ось,  наприклад,  провід  голий
Ти руками  не  візьмеш,
Вранці ідучи до школи,
Ти   ногою   не торкнеш?

Деякі  із  електронів,
Відірвались від  протонів
І  летять  собі   на   волі
Як  м’ячі   летять на полі…
Ось  би  всіх  їх нам  зібрати
І споживачам  віддати!
Рух  спрямований  цей  звичний
І  є  СТРУМОМ   ЕЛЕКТРИЧНИМ.
Що ж  для  нього  нам  потрібно
Щоб  не перервався б хибно?

Електронів де ж узяти?
Є   в    м е т а л а х їх багато.
Там вони до того ж вільні.
Разом струм утворять спільно.

Електрон  потрібний  в русі.
Як його  летіти  змусиш
В напрямку  споживачів?
Спробуй,  підбери ключі…

Електрон – тобі не птах,
Не злякаєш   криком  «Ах!»
Електрон  тобі не галка,
Не  злякається  він палки.
Електрони  негативні 
Їм  лиш  мінуси  противні
І від них  вони тікають, 
Куди треба  потрапляють

Що тим електронам треба,
За  що будуть вдячні  небу?
Може  люблять ковбасу,
Сало, шинку чи хамсу?
Може  люблять  мед  солодкий?
Електронів  норов кроткий -
Їм  не требі  ковбаси
Їм  потрібні  лиш  плюси
Електрони,  як не дивно.
Люблять  тільки позитивне.
Так  і  створюють струм в колі
Електрони, що на волі.
Їм велика є спокуса –
Летять з мінуса до  плюса

Хай же  електрони будуть
Приносити  користь  людям!


Рецензии