Якби ти встав, Тарасе, нинi

«Якби  ти  встав,  Тарасе,  нині»
Валентин  Бичко

Якби  ти  встав,  Тарасе,  нині,
То  з  розпачу,  напевно,  б  зліг.
Страшні  часи  на  Україні...
І,  звісно,  красти  ти  б  не  зміг.

Не  зміг  би  інших  обдирати,
Принижувати,  зневажати,
І  хабарів  в  них  вимагати,
Не  дивлячись,  чи  син  чи  мати.

Давно  не  лине   спів  із  хати.
В  тій  хаті  плачуть  як  колись...
Зажурена  коло  дитяти
Сумує  мати...  Подивись:

Ціни   на  гречку   і вівсянку
Таких  висот  уже  сягнули,
Що  голова  болить  вже  зранку.
А  ще  ціну  на  газ  підняли...

Звичайно,  хвилі  й  нині  сині.
Як  завше  верби  б'ють  чолом.
Лежать  на  греблі  довгі  тіні,
Та  все  не  наше  вже  кругом.

Ставок  і  риба  вся  в  оренді,
А  гребля  теж  не  наша  буде.
Її  господар  дудлить  бренді,
А  самогонку — прості  люди.

Селянин  гнеться,  як  і  гнувся,
Дзвенить-виспівує  коса.
Господар  на  землі  змінився...
Його  дружина,  мов  оса:

“Це  все  моє!  Не  смій  чіпати!
Ледачий  бовдуре,  йди  геть!
Пора  скотину  годувати.
Від  тебе  сечею  смердить!"

Труд,  звісно,  всьому  голова,
Та  трударі  всі  босі  й  голі.
Прибрали  їхні  всі  права.
Працюй  до  скону — ти  на  волі!

У  полі  трудиться  “Джон  Дір” -
Не  покеруєш  без  науки.
Штани  протерлися  до  дір.
І  дірка...  аж  до  тої  штуки.

Машини  мудрі  там  і  тут
Людини  працю  замінили.
І  руки  звільнені...  від пут...
Бо  сотні  трударів  звільнили.

Розруха,  мов  в  часи  навали...
Щодень  одне  село  зникає.
Державний  акт  на  землю  дали -
Закон  про  продаж  нас  чекає.

При  владі  знову  казнокради,
Їх  називають  олігархи.
Бандити  мають  досить  влади,
Державу  розкрадають  зверху.

Ціна  на  хліб  росте  щоденно,
на  комунальні,  газ  і  воду.
Струм  електричний  теж  буденно
Дорожчає...  Все  для  народу!

Полегшень,  звісно,  не  чекаєм.
І  не  хвилюєм  Кобзаря.
Лише  на  Бога  уповаєм...
Гори  надіє,  мов  зоря!

Кобзар   сказав  би  небагато,
Зібравши  зморшки  на  чолі:
“О,  Господи,  Вкраїно-мати,
Це  ж  просто  пекло  на  землі!”


Рецензии
Плаче Мати Украино,плачуть дитоньки ii.Извини,Вера,нет украинского .Как смог.Верно Вами написано.Плачут и в России.Живемо як в пэкли.Цэ вирно...

Прудкий Николай   16.04.2012 08:46     Заявить о нарушении
На это произведение написано 5 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.