Долг Украине. Владимир Маяковский

Чи знаєте ви
              українську ніч?
Ні,
    ви не знаєте української ночі!
Тут
    небо
         від диму
                стає чорніше,
і герб
      п'ятикутною зіркою вточений.
Де горілкою,
             відвагою
                і кров'ю
Запорізька
            вирувала Січ,
мережею дротів
                підкоривши Дніпров'є,
змусять
        впасти
               на турбіни пліч.

І Дніпро
          по дротам-вусам
електрикою
            тече по корпусах.
Мабуть, рафінаду
навіть Гоголь радий!
                ---
Ми знаємо,
            чи палить,
                та чи п'є Чаплін;
ми знаємо
           Італії безрукі руїни;
ми знаємо,
           які на краватці
                в Дугласа краплі ...
А чи знаємо ми
               обличчя України?
Знань вантаж
              в росіянина
                тощій -
тим, хто поруч,
                пошани мало.
Знають ось
            - український борщ,
Знають ось
            - українське сало.
Та з культури
              познімали пінку:
окрім
     двох
          уславлених Тарасів -
Бульби
       та відомого Шевченка, -
нічого не витиснеш,
                скільки не старайся.
якщо ж притиснуть -
                шаріється трояндою
і висуне
          аргумент новий:
візьме й розповість
                пару курйозів -
анекдотів
           української Мови.
Кажу собі:
           товаришу москаль,
на Україну
            жартів не скаль.
Розучіть
         цю мову
                на прапорах –
                лексикону червоних, -
ця мова
        величава й проста:
"Чуєш, сурми заграли,
час розплати настав... ";
Хіба може бути
                обшарпаніше
                та тихіше
слова
       заяложеного
                "Слышишь"?!
Я
   чимало слів придумав вам,
зважуючи їх,
             одне хочу лише, -
щоб стали
          всіх
               моїх
                віршів слова
повновагими,
             як слово «чуєш».
                ---
Важко
      людей
             в одне втовкти,
собою
       не хизуйсь за очі.
Чи знаємо ми українську ніч?
Ні,
    ми не знаємо української ночі.


Владимир Маяковский
"Долг Украине" 1926 г.
http://mayakovskiy.ouc.ru/dolg-ukraine.html


Рецензии
ми самі себе іноді не знали, тепер знаємо, що сильні...

Плотникова Лена   15.12.2015 10:10     Заявить о нарушении
Спасибо, Лена. Автору были бы очень приятны Ваши слова.

Приходько Ольга   15.12.2015 22:38   Заявить о нарушении
... так вот почему он не появляется...
Мира и света тебе, Сергей...

Сазонов В.П.   25.01.2016 11:41   Заявить о нарушении
...Светлая Память тебе, брат +...

Сазонов В.П.   25.01.2016 11:44   Заявить о нарушении
На это произведение написано 9 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.