Битва джентльменiв

(У с. Віліне Бахчисарайського району в кінці вересня проводиться історична реконструкція Альмінської битви 1854 р. за участю представників країн-союзників)

Мені з дитинства любе монпансьє.
А божолє* ще не дійшло до мене.
.....................................................
На берег Альми прибули мосье -
Рідня героїв "битви джентльменів".**

Пливуть стернею в чепчиках смішних
З паризьким крамом милі маркитанки.
Яка ж, pardon, кампанія без них?
Престижних армій - незамінна ланка.

В вузьких штанах союзників війська
З мушкетами шикуються до лави.
В класичний стиль мелодії ріжка
Внесли свою екзотику зуави***.

Запал знавців та меценатів дар
Для реконструкцій склали гідну пару.
Пішли у хід музейний інвентар
І модні ще зуави-шаровари.

Гармати, ядра, порох і клинки...
Там, де колись блукали скіфи, готи,
Старого світу три представники****
Беруть Альмінські береги-висоти.

Трима бінокль французький аташе -
Обличчя сяє від крутої бритви.
Скандує публіка:"Мішель-Мішель!",
Хоч всім відомі результати битви.

А де ж англійських тактиків престиж?
Чи не згубив сценарій упорядник?
.........................................................
Ні, це до мене ближчає Париж
І Депардьє новенький виноградник.

* - молоде червоне французьке вино
** - неофіційна назва Кримської кампанії
*** - африканський підрозділ в французькій армії
**** - Англія, Франція та Сардинія.


Рецензии