Шекспир. Сонет 75

Как пищей мысль питается тобой,
И ты как дождь весенний для лугов;
Веду я ради нашей дружбы бой –
Так скряга воевать с мошной готов.

То он бывает горд, милуясь с ней,
То в страхе, что казну похитит век.
А я скажу: с тобою мне светлей, 
Пусть видит это всякий человек.

То упиваюсь, видя милый лик,
То, жаждая, твой взгляд ловлю опять, –
К иным утехам я и не привык,
О всём другом и не желаю знать.

Так день за днём страдаю от того,
Что сыт я всем или лишён всего.


So are you to my thoughts as food to life,
Or as sweet seasoned showers are to the ground;
And for the peace of you I hold such strife
As 'twixt a miser and has wealth is found:
Now proud as an enjoyer, and anon
Doubting the filching age will steal his treasure;
Now counting best to be with you alone,
Then bettered that the world may see my pleasure:
Sometime all full with feasting on your sight,
And by and by clean starved for a look;
Possessing or pursuing no delight
Save what is had or must from you be took.
Thus do I pine and surfeit day by day,
Or gluttoning on all, or all away.


Рецензии