Там дуб свящэнный кай болота

Колы ныма а ныц святого,
Хто правыть – чоловик чы звир?
И Пивынь Котыка зном топчэ.
За тэ, шо Кит Мий розумний.

Ты мало кашы, кажэ, варыш.
Ты соку ны того прынис.
Ты вкрав травынку у сынка, ых!
Водычку у ёго «лизь-лизь»!

Гантин прыйшов учора рано.
Не, в лапкы: дэ ты, чорт, гуляв?
А Кит Лысыцю понаравыв
И йий дэсь шось бы «гой-ля-ля».

Ну, шо ты зробыш – дэся хтося
Комуся ек бы в морду дав!
И сэрцэ Лыскы аж зайшлося:
Ай-ай! Ты мни хвоста порвав!

Ну, ныгодящый кавалер Мий –
Усэ б но в шыбыныцю лиз!
И сталы ныц ны варты нервы.
И вин дэсь в Сухый Бир аж втик!

Там дуб свящэнный кай болота.
Мий Тигр коло ёго, брат, рис.
И от зловыв дэсь там бы чорта.
Ну, й погучыв ёго, бы звир.

Ну, так: поскубав трохы шэрсти.
А той, эгэ! Я шо – баран?!
И Мий Коток, ек ка, облезлый,
Рапт загремел у жолт дамка.

Та дыво, шо з Котамы гэтак
Комуся можня рошчыта!
И хутко скынулы Радэню,
Шо був, ек чорт той, прынцядат.

Бо Кит зробыв обрад старынный:
Вкруг гаю тры разы пройшовсь.
Со свичычко, да шэ индийсько.
Шэ й коло дуба скынув шось!

А дэся далэй, за тым Бором,
Свого Цар жэзла закопав.
С которым навыть Льва удолав,
Колы той кынувся на Васьк!

Вин промяукав бы Гаятры*.
Ну, Словом Божым уколы.
И гэршко-звир той пранцуватый
Но зашыпив: – А гэто скиль?

Потанцювалы сухыбирцы,
Ек на гармони Влас заграв
Да заспував Нэбэсны Писни!
Да дэ якыйи й про Кота.

Бо Кит и в Пушкина гучоный.
А гэтой бы на гору взлиз,
С которэй выгрыблы пысочок,
Шо бороныв вэсь Сухый Бир.

И встройив зымлякам Купайло,
Хотя зымоё тэ було.
И всих обмыв, бы Той Страдалыць:
Просыв: ны жлуктьтэ ж самогон!

Бо я чы выпыв, шо спуваю?
Чы доля в мэнэ липш за всих?
Сем шкур я но с сыбэ здыраю.
Шоб статы, ек хотив з нас Биг.

Тылет пасэ Мий пан Быспыцькый,
Ек продражнылы Васыле.
Бо вин давно сыбэ Обризав –
Шоб буты но, бы Назарей!

Ужэ гызунты повыймалы
Усекы псы з Мого Кота –
А вин всэ в гору лизэ далый!
И там дэсь Мыша одшукав!

Ёго назвав колысь хтось Спартом,
Бы той дэ з Грэцыйи прыйшов.
Гучоным був вин и упарто
Таксамо лиз но на выршок.

Бо, хоть Рабом ёго прозвалы,
Спарт був с сымэства Королив.
На Нэбовы вин дэся зарэ –
А Васька Чуе Друга Спив!

Бо, колы розум трохы майиш,
Чого дывытысь на когось?
Бо людом майя ек бы правыть –
Туман якыйсь. А дэ  Огонь?

Бо дэся хтося, бы ганучнык,
Дыржыцця шэ за постолы
Чы за порваныйи радюжкы,
А ны за прыклады святых.

29. 4. 2007

*Гаятры – свящэннэ заклынанне
на санскрыт-мовы 


Рецензии