Из Эдварда Эстлина Каммингса. Когда змея о праве п

when serpents bargain for the right to squirm
and the sun strikes to gain a living wage-
when thorns regard their roses with alarm
and rainbows are insured against old age
   
when every thrush may sing no new moon in
if all screech-owls have not okayed his voice
-and any wave signs on the dotted line
or else an ocean is compelled to close
   
when the oak begs permission of the birch
to make an acorn-valleys accuse their
mountains of having altitude-and march
denounces april as a saboteur
   
then we'll believe in that incredible
unanimal mankind(and not until)

***

когда змея о праве ползать спросит
и забастуя солнце скособочит
когда шипы ощерятся на розу
а радуга на пенсию захочет

когда дрозды луне откажут в трелях
без филина глухого одобренья
а волны подпись на песке расстелют
иначе море затворят на время

когда дуб станет бить челом березе
о праве желудевых вернисажей
когда от марта прозвучит угроза
апрелю что повинен в саботаже

тогда уверуем (хоть и минует вечность)
в нетленную природу человечью


Рецензии