Жътва по Рождество

на Райсъна

Празник без думи никак не става –
празникът трябва да се изрече.
В песен и стих той бива раздаван
на всички – на хора и на богове.

Сеитба на думи е всеки делник,
ала той е толкова несподелен –
словата се блъскат случайни, отделни...
Жътвата е винаги – празничен ден!

Подреждат жетварите думите-снопи.
И слънцето вече по-иначе грей
през звънките образи, рими и тропи
на палещия сърцата ни стиховей.

Светът е роден в един такъв празник-слово
с любов и надежда за бъдния ден.
И всеки декември оживява отново
във спомена-слово този огън свещен!

20.12.2010


Рецензии