Узбекистон ватаним менинг

                ЎЗБЕКИСТОН  ВАТАНИМ   МЕНИНГ

                (Цикл личных размышлений автора) 


                Она юртни севмасанг,
                Она тилин  билмасанг,
                Халк гомини емасанг,
                Яхшиси шу,бу хаётга келмасанг.
                (одомий 1991г.)
 
               
              Ордоклайман севаман,мехримнинг киргоги йўк,
              Мен сенинг учкунинг бахтим сен билан.
              Чанкодим она юрт,ичгали булогим йўк
              Гунохим шу,танам йирокда,кучгали иложим йўк.
                (одомий 1991г.)

 
Эшитдим,хам кўрди кўзим,              Тарихимиз келди омон,
Гувох бўлдим менинг ўзим.             Ото-боболаримизга томон.
Чин калбимдан аччик сўзим,            Энди келган авлодимиз,
О ўзбегим, о ўзбегим....              Бўларми улардан ёмон?


Бир-бирави саломлашса                Излаб устун уруг оро,
Зеро бокар уст бошига.                Бўлганидан килиб сора,
Келиб бирон дарди тушса,              Ўзбек–ўзбекга кўл бериб
Панд беради йўлдошига!                Юрса килмай бетин кора.
               
Ўз оро у бирлашмайди,                Юз ўзбекни бир бегона,
Жон куяр бўб сирлашмайди,             Бўлса мансаби ягона,
Дардин билиб,хасратлашиб              Гўра килиб-килиб тона,
Чиппа-чиндан йиглашмайди.             Хайдар бўгиб кушхонога.

Тўгри келса,кўриб-тониб               Ороси роса бир минг  тош,
Бир-бирини кўлламайди.                Ўзбекга бўлсаям у йўлдош,
Биронтаси юрса чонгиб,                У олдида килиб  таъзим,
Уни ростдан йўлламайди.               Кимсаларга уроди бош.

Хамма максад молу-мулкга,             Кочон сизда уйгонади,
Ё,жаноблик-устунликга.                Ўзбек-ўзбекга деб грур?
Югиради куйиб оёк,                Деганича ха, кўрамиз
Шу тойинсиз бир кунликга.             Кетиб дарё-денгиз курур...

Зўрлигини  билдради,                Киламиз деб юрт фаравон,
Минсаям арзимас мансаб.               Эзмай халкин чикормай жон,
Ўз элини килдради                Дардга урмай,килмай сарсон
Бўлар–бўлмасга,чопу–чоп.              Кони бир бўб сурса даврон?.
               
Шундай миллат бўлар ўзбек,               
Килсам фаръёд туроди тек.                (одомий 1996г.)
Бўлса бироз  устунрок,               
Талаби шу, берасан хок.               


Рецензии