Anne Boleyn s Lament

My loneliness was born before me
And welcomed me into this world.
This prison cell would be my life end –
I knew it well when I was hurled.

I won’t hide my look of sorrow,
But show no fear – the die is cast!
I will not weep these bitter tears 
To seek the refuge from my past.

What’s done is done! And more than ever
I want to hold my head up high.
This burning mark – a red-hot stigma –
Is in my heart and in my sigh.

They do believe I can betray her
When I’m inside this empty space.
But I’ll protect the pure child – 
My love will save her from disgrace!

The King has put me out of glory,
These words will slip from my last breath:
“I know you will become a legend!
My daughter, Queen Elizabeth!!!” 

***

Плач Анны Болейн

Живое сердце с болью тлеет –
Неистов был любви огонь.
Я мотыльком в тебе сгорела,
Упав в широкую ладонь. 

Коварным отблеском сияла
Звезда над нашею судьбой.
За властный плен твоих объятий
Расплата будет головой.

Я благодарна за былое, 
И пусть недолог был мой век.
Меня обрёл ты как властитель –
Но потерял как человек!
 
Надменный нрав давно простила,
Обиды нет к тебе ни в чём.
Во мне теперь иная сила, 
Хоть я склонюсь пред палачом.

Скажу при всех, не зная страха
И крик душевный не тая:
«Великой будешь королевой!
Елизавета, дочь моя!!!»

***   


Рецензии