Консультация по украинской орфографии

"І" чи "И"? Орфографічний віршик

Так вот спрашиваю: как по-украински "кот"? Он отвечает "кит". Спрашиваю: "А как кит?" А он остановился, вытаращил глаза и молчит. И теперь не кланяется.
          М.А. Булгаков. Белая гвардия

Як те місце зветься, де живуть ведмеді й рисі? -
Ліс.
Хто на бідних зайчиків полює в тому лісі? -
Лис.

Зайчик і від лиса, і від вовчої лихої зграї
Втік.
Що то є, коли підлеглого начальник лає? -
Втик.

Хлопець над рікою, де ловилась отакенна риба,
Ріс.
Їв дивак японець чи китаєць замість хліба
Рис.

Як зверталися до короля французів? -
Сір.
Над усім обідом що жовтіє у французькім пузі? -
Сир.

Хто найбільший та найдужчий в океані-морі? -
Кит.
Хто мишей та пацюків тривожить у коморі? -
Кіт.

Що таке: без молока, здорове та рогате? -
Бик.
Кожен ледар добре знає, на який лягати
Бік.

365 днів разом складають
Рік.
Грізно розлягається, як леви нападають,
Рик.

Чорного радянського автомобіля звати
ЗІМ.
Скільки літ не бачилися, скільки, пане-брате,
Зим!

Як займенник "хто" в орудному відмінку буде? -
Ким.
Що за прізвище завжди корейські носять люди? -
Кім.

Не поплутай з кремом: є таке службове слово -
Крім.
Знаєш край, де влітку можна відпочить чудово? -
Крим.

Крим та Рим... У Римі жив колись відомий папа
Пій.
Молочко з боржомом, як тобі в горлянці дряпа...
Як уже наллють, не роздивляйся, джин чи ґраппа,
Пий.

А як розпочнеться в чистім полі з ворогами
Бій,
То вже хоч з гармати, хоч руками, хоч ногами -
Бий.

Лісової, хижої, нічної ймення птиці -
Сич.
Збудували козаки на острові Хортиці
Січ.

Написав Тютюнник (та не Григір, а Григорій)
"Вир".
Мила, в щирі почуття мої при щасті й горі
Вір.

Підіймається, звивається змією над трубою
Дим.
Нижче - те житло, де мешкаємо ми з тобою, -
Дім.

Накладають на лице артистки та артисти
Грим.
Звідки ж то береться, коли небо таке чисте,
Грім?


Рецензии
А ведь упражнения эти, думаю, куда занимательнее и эффективней предлагаемых - как для несмышлёных детишек, так и полуграмотных прочих! -)))

Игорь Наровлянский   18.08.2015 21:47     Заявить о нарушении
Але ось вам виняток (в усьому людям шкодить
Біс):
Цілий зал вигукує - і знов актор виходить:
Біс!

Дмитрий Каратеев   18.08.2015 23:24   Заявить о нарушении
Гадаю, шо тих винятків до Біса!
За них я Вам нагадую навмисно!-)))

Игорь Наровлянский   19.08.2015 18:35   Заявить о нарушении
На это произведение написаны 3 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.