Robert Herrick, 1591- 1674 - продолжение 5

TO HIS PATERNAL COUNTRY

O earth! earth! earth! hear thou my voice, and be
Loving and gentle for to cover me!
Banish'd from thee I live;--ne'er to return,
Unless thou giv'st my small remains an urn.

Robert Herrick

К Отчизне.

О земля, земля, земля!
Услышь мой голос отдаленный!
Если я не вернусь из изгнания,-
Будь ко мне добра и благосклонна ,-
Урну с жалким прахом моим
Любовно и нежно прими в своё лоно.

Роберт Геррик
 


THE HEART.

In prayer the lips ne'er act the winning part
Without the sweet concurrence of the heart.

Robert Herrick
 
Молиться только губами  - безуспешно,
Если  остается безучастным  сердце .

Роберт Геррик

TO BE MERRY

Let's now take our time,
While we're in our prime,
And old, old age is afar off;
For the evil, evil days
Will come on apace,
Before we can be aware of.

Robert Herrick

Веселитесь сегодня.

Давайте использовать время,
Пока мы в начале пути,
Ведь старости горькое бремя
Нам вскоре придется нести.
Увы,зловещие дни незаметно настанут, 
Раньше, чем мы их приход осознаем.

Роберт Геррик


THE WATCH

Man is a watch, wound up at first, but never
Wound up again; Once down, he's down for ever.
The watch once down, all motions then do cease;
The man's pulse stopt, all passions sleep in peace.

Robert Herrick

ЧАСЫ. 

Человек как часы,
Только раз можно их завести 
И после нельзя подвести.
Однажды часы отстали,
После  вовсе остановились,
Все движения замерли, прекратились,
Все страсти почили в мире.

Роберт Геррик




 


Рецензии