Украина где Ты? або чого ж хотiв козак Богдан?.. ч

 Україно де Ти? (або чого ж хотів козак Богдан?. .) ч1 вступ


Чого  ж  хотів  козак  Богдан?
Коли  весь  корчився  від  ран,
По  пояс  стоячи  в  багні,
І  збиті  ноги  до  крові,
Від  ходи  власної  в  пітьмі.
Бо  груди  ляхи  розпинали,
А  руки  шведи  вивертали,
Халену  голову  і  чуба,
Вже  скубли  Австрія  і  хан,
І  з  ними  й  свій  вкраїнський  пан.
А  скільки  ще  вошей  сп’янілих,
Впивались  в  тіло.  Пили  й  пили.
Козацьку  кров  із  всього  тіла,
Все  більше,  більше  аж  стомились.
Могилу  вирили,  щоб  дать,
Козацьку  душу  заховать.
Понапивались  б  до  схочу,
Та  не  сподобалось  Отцю,
Коли  одного  б’ють  ногами,
Катують  заживо,  щоб  рани,
Заїли  тіло,  Божий  храм,
Він  змилувавсь  й  народу  дав,
Надію  жовто  –  голубу,
Духовну  силу  й  булаву.
Гетьманську  збрую  і  коня,
Благословення  й  «ремена»,
Підперезав  ним  весь  народ,
Шлях  освітив  і  дарував,
Земному  лону  -  Україну,
Народом  сповнену,  щоб  віру
Свою  скріпили  для  Отця,
І  храмом  стали  для  Творця.

 
 


Рецензии