Суть усiх начал

Темрява  чорна  й  світло. 
День  і  ніч.
Вода  прозора, 
а  вогонь  -  гарячий.
Цнотливо-білий  сніг. 
Та  (дивна  річ!)
лежить  він  на  землі, 
„брудній”  неначе...

Щасливий  сміх... 
І  горя  зла  печать,
любов - і  ненависть, 
що  душу  розриває.
У  вічній  тиші 
пісні  прозвучать..
Твердиню  скелі 
море  підмиває.

Троянди  запах  -
у  труні  мерця...
Добро  і  Зло  – 
в  китайських  піктограмах.
Чужа  усмішка 
рідного  лиця -
як  „інь”  і  „янь”, 
як  біле  в  чорних  рамах.

Мені  відкрилась  раптом 
суть  начал -
усе,  що  є, 
утворить  Протилежність.
В  життя  початок  є  – 
і  є  причал.
В  людини  є  свобода  – 
є  й  залежність.

Чи  встигну  зрозуміти 
дивний  зміст
таємних  явищ, 
сновидінь  і  знаків?
І  чи  переді  мною 
в  повний  зріст
постане  суть 
небесних  зодіаків?...

Одним  із  них 
„помічений”  і  я...
Десь  і  мене 
хвилина  та  чекає  –
коли  стоять  буде 
душа  моя
перед порогом пекла. 
Або  раю?...


Рецензии