Мыкола Зеров. Oi triakonta

/Из сборника «Сонеты и элегии», Киев, «Час», 1922/

А рядом бедность,
как ботва, как дич.

А знаете: в дни тридцати тиранов
Была такая же безумная пора.
Безмолвен Оникс и безлюдна агорА,
Безгласны судьи и пританы.

И только слабым эхом, иногда,
Еще был слышен смех Аристофана.
Сократ же, как всегда, ловил профанов,
И весело роилась детвора.

Вот и теперь все также, все заснуло.
Все дремлет в ожиданьи Трасибула;
А мы? Где заступ наш на наш сорняк

И тяпка чтоб полоть, и мазь для раны?
Слепы с рожденья мы? Бичует нас Сократ?
Иль безутешный смех Аристофана?


Oi triakonta

/Із збірки «Сонети і елегії», Київ, «Час», 1922/

                А навколо злидні,.         
                як гудина, як гич

А знаєте: в дні тридцяти тиранів
Була та сама навісна пора.
Безмовний Онікс, безлюдна агора
І безголосся суду і пританів.

І тільки часом, мов яка мара,
Ще озивався сміх Аристофанів;
Сократ, як перше, виявляв профанів,
І весело роїлась дітвора.

Так само і тепер. Усе заснуло.
Все прилягло в чеканні Трасибула…
А ми? де ж заступ нам на нашу гич

І сапка на бур’ян, і лік на рани?
Дитяча сліпота? Сократів бич?
Чи невтишимий сміх Аристофана?


Рецензии