Левски

Аз зная, Дяконе, че името ти значи свобода.
Изречено на глас, то може да троши окови,
от пепелта въздига ни по-силни и за бой готови,
зарежда ни с живот тъй както живата вода.

И вярвам, Дяконе – във погледа ти син
топят се кривиците ни като в вълшебно огледало.
Че взорът ти горещ на всички ни пътека ясна дал е –
да бъдем смели, чисти, дружни кат един.

Как искам, Дяконе, във пътя ти нелек
поне с частица малка да съм ти опора –
зрънце синапено сред толкоз много хора, 
превръщащо се бавно и мъчително в човек…

19.02.2011


Рецензии
Българската икона!Завинаги!

Росица Бухова   15.03.2013 02:56     Заявить о нарушении
На это произведение написаны 3 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.