Берримен Джон. John Berryman. Dream song 125

DREAM SONG 125

Bards freezing, naked, up to the neck in water, 
wholly in dark, time limited, different from
initiations now:
the class in writing, clothed & dry & light, 
unlimited time, till Poetry takes some, 
nobody reads them though,

no trumpets, no solemn instauration no change; 
no commissions, ladies high in soulful praise
pal(none)
costumes as usual, turtleneck sweaters, loafers, 
in & among the busy Many who brays
art is if anything fun.

I say the subject was given as of old, 
prescribed the technical treatment, tests really tests
were set by the masters & graded. 
I say the paralyzed fear lest one's not one 
is back with us forever, worsts & bests 
spring for the public, faded.

Песня мечты 125

поэты холодные, голодные, по шею в воде
ограниченные лишь временем, целиком во тьме
в отличие от здесь сидящих:
жующих, пишущих в еде, в тепле,
время не ограниченно никем, ничем
слава придёт до того, как в ящик

а пока без фанфар, без труб, без дам,
тет-а-тет с поэмами, что напополам
да, дружище, хлам,
но в оправданье могу сказать всем вам,
что мыслями я в творении, там,
где каждому по его делам

хочется, чтобы до вас дошло,
что это храбрейшее ремесло,
не ради забавы, не ради смеха
главное - не потерять нутро, 
и чувствовать сердцем, что есть то,
что не для публики, не вам в утеху.


Рецензии