Демон -ч. 1, Y -пер. М. Ю. Лермонтова

The house large and yard as court
Gudal has built - grey haired now.
For that his slaves had paid a lot
With their work and tears woe.
The shadows of house cast on cliff
At dawn, when sun displays  light show,
The stairs, cut out of it,
Direct to river there below,
Where the young duchess Tamara,
In white veil, as a glimpse, at last
Descends for water to Aragva,
The mountain river so fast.

-----
V

Высокий дом, широкий двор
Седой Гудал себе построил...
Трудов и слез он много стоил
Рабам послушным с давних пор.
С утра на скат соседних гор
От стен его ложатся тени.
В скале нарублены ступени;
Они от башни угловой
Ведут к реке, по ним мелькая,
Покрыта белою чадрой,
Княжна Тамара молодая
К Арагве  ходит за водой.


Рецензии