Anna Swirszczynska - Ogrod Sredniowieczny Gobelin

Anna Swirszczynska
OGROD SREDNIOWIECZNY
Gobelin

Szesc dziewic szalonych,
co placza w ogrodzie,
wsrod klombow pelnych zaszczytu i subtelnosci,
podczas gdy drzwi ogrodnika sa zamkniete.

Szesc dziewic mistycznych:
pyszna, dzieciobojczyni i gniewna placza w dzien sadu,
gdy nie bedzie czasu,
gdy przyjdzie niosacy szesc ostrych swiecznikow.

Zwierze o tysiacu oczu u stop bedzie bardzo Swietej Trojcy,
jednorozec, wdzieczny i kleczaca ryba Lewiatan.
Wsrod kopru wloskiego i majeranku
idzie ogrodnik.

Potem byl koniec swiata.

(Krakow, 1936.)

***

Анна Свирщинская
СРЕДНЕВЕКОВЫЙ САД.
Гобелен

Шесть дев неразумных
плачут в саду среди клумб,
где расцвели пышным цветом гонор и утончёность,
меж тем, как дверь затворил садовник.

Шесть мистических дев –
чванливая, детоубийцы и гневная – плачут в день судный,
когда перестанет бысть время
и принесёт грядый шесть свечников заострённых…

Здесь – у ног Троицы Пресвятой – существа, что очей преисполнены;
единорог благовидный да Левиафан, преклонивший колени.
Меж зонтиков фенхеля и майоранов
садовник проходит.

А потом наступил конец света.


(Киев, 8 января 2011.)


Рецензии