Песни из Константиново. 10

Из цикла "Песни из Константиново" болгарского поэта Атанаса Стоева.
Цикл родился в ходе и после участия в конференции, посвященной Сергею Есенину

http://liternet.bg/publish20/at_stoev/

      Наталье Бессоновой

Звонит и по мне нынче колокол в древней Рязани,
звонит по любви и прощании скором;
по жизни моей, орошенной слезами,
гудит ектенья безысходною скорбью.

По мне звонит колокол, бьется во мне и пророчит,
и сердце стучит в унисон с его звуком,
и вижу, как трепетно и ненарочно
молитвенно вверх поднимаются руки.

Кому в небесах нам молиться, слагая ладони?!
Ведь здесь, на земле, ширь Руси необъятной,
Ока и рязанское это раздолье,
и облако-шапка над старою хатой.

И двор запустелый, привязанный тропкой к калитке,
и гроздья рябины в осеннем ненастье,
и крест, водруженный над церквью поникшей,
чтоб снова Христос охранил от несчастий.

Вот голубь летит над промокшей земли бездорожьем –
душа ли твоя устремляется в просинь?
Бьет колокол, бьет, и слежу я тревожно,
как медленно ввысь ее крылья уносят.

Но клен остается – ветвями туман разгоняет,
река в себе бездну несет небосвода,
корону из крон в серебре отражая –
деревьев, притихших пред мудрой природой.


* * *
     На Наталия Бессонова

Камбаните бият в Рязан, и за мене те бият –
за моята обич и мъка вселенска,
за моята радост те бият и вият
край мене и в мене гнездо от ектения.

Камбаните бият за мене, камбаните бият
и люшкат просторите... тръпне сърцето...
И виждам, страхливи и богонемили,
как бавно за прошка се вдигат ръцете.

Кого ли ще молят ръцете там горе, кого ли?!
Тук долу е твоята шир необятна,
Ока и рязанските нейни раздоли
и облакът-шапка над старата хата,

и дворът тревясал, с пътечка за вратника вързан,
брезичките бели, рябините кротки,
и кръстът над църквата върнат набързо –
дано пак Исус ни закриля живота!

Ей гълъб подгонен към синята бездна полита,
душата ли твоя политна в простора?
Камбаните бият, и гледат очите,
как тя се издига, издига нагоре...

Но кленът остава със длани мъглите да гони,
остава реката и в нея небето,
обърнато сякаш със златна корона –
от есенни мъдро смълчани дървета...


Рецензии
Моё восхищение!
"Но клен остается – ветвями туман разгоняет"

Галина Губарева   05.11.2010 05:15     Заявить о нарушении
Галя, большое спасибо.
Радости Вам.

Юрий Сарсаков   06.11.2010 09:28   Заявить о нарушении