Бишенче фасыл Пятое время года

Бу кыш тугел,
Бу бишенче фасыл.
Зэмхэрир суык кон.
Улчэуле куклэрдэн
Кара кар тугелэ
Куптэннэн,
Кылдан да нечкэ чак,
Тузмэгэн озелэ.
Улчэудэн тугелэ...
Кузлэрдэн колакка,
Тамакка, упкэгэ,
Упкэдэн йорэккэ...
Кан тамыры озелэ.
Яшэргэ кирэк тэ,
Сон, инде.
Гомерне кар кумэ...
Тракторлар, корэклэр тик ята ж,эйлэрдэ.
Аларда ж,эй икэн,
Э бездэ?!
Бишенче фасыл бу,
Каран,гы тоссез тон.
Ай буген ачуын болытка яшереп
Сыкрана тонозын.
Урамнан шар ярып,
Ашыгыч ярдэмме, ашыгыч хэбэрме
Ашкына.
Тынычлан,
Куклэргэ аш кына,
Ул илдэ башкача.
Язмыштан кем кача,
Тотыла берэр чак
Кешесез бер чатта.
Шул чакта,
Яндырыр боек хан
Уткэнне учакта.
Бу кыш тугел,
Бу бишенче фасыл.
Асылнын, асылы шушында асылды...
Эх, кахэр суккыры,
Бу булмэ гел шулай
Кешесез ил кебек,
Диварлар тавышын йортерме.
Ж,ил булып киенгэч
Фэрештэ сыманы
Бу ж,иргэ безне дэ кертерме?
Кар белэн буталып
Чэркэдэн хэмерме,
Ян,гырнын, шифасы тамамы?
Бу ерткыч бер азгын –
Шайтанмы, иблисме, Алламы, баламы?
Кем белгэн...
Кузэнэк тошендэ сакланган иманны
Бер учка ж,ыярга маташам,
Кулларны куклэргэ кутэреп ант эчэм,
Адашмам Ходаем, адашмам!
Язларнын, ялганы,
Ж,эйлэрнен, кайнары,
Эйтерсен, каран,гы мэхэббэт бэйрэме.
Козлэрнен, сарысы,
Ак кышнын, салкыны,
Кондэшнен, туйга дип ж,ыелган бэйлэме.
Бу елнын, бишенче фасылы...
Узэкне озгэли,
Кисэклэп булгэли
Тормышнын, зэмхэрир салкыны.

  (жаль нет татарских букв:(


Рецензии
Брат, я тут уже давно не был, вот только что тебя увидел! Сразу скажу, все твои 4 стихотворения написаны просто невероятно сильным характером! Сравнить можно с Лермонтовым, Джалилем (именно по настроению). Но это - лучше всех. И вообще, похоже, на татарском тебе лучше удается. Понимаешь, в русском другой ритм, он отличается от татарского, поэтому не совсем и получается.
А в этом стихотворении - ритм и виден и слышен. Его надо читать громко и как из афтомата Калашникова - бам-бам!
Гомерне кар кумэ... Кстати, Казанны да кар кумэ, брат, бу елны, значит, бездэ дэ бишенче фасыл инде! Молодец! Бишь син,а!

Зульфат Шагиахметов   10.01.2011 21:53     Заявить о нарушении