Wesola pogrzebowa. Wlodzimierz Wysocki

tlumaczenie z rosyjskiego na polski,
link do strony rosyjskiego oryginalu:
https://ruspoeti.ru/aut/visotskij/3916/

Wlodzimierz Wysocki (1938 — 1980)

               Wesola pogrzebowa

Czy jedziesz pociagiem gdzies, czy samochodem
Albo gdzies hulasz, nachlawszy sie w dym, –
Przy samochodow nadmiarze zawodem
Trudno do konca dojsc w zyciu swym.

Chocby wypadek: w Zamoskworzeczem
Trzech wiezli grzebac jednego bez lic.
Wszyscy dostali tam z;lych okaleczen,
Tylko ten w trumnie na podziw ich – nic.

Placzki szlochaly przez zeby co sily.
Diakon i ten nie bral juz gornych nut.
Traby falszywie tu wrecz “cyganily”,
Tylko ten w trumnie nie sklamal na cud.

Byly naczelnik i tajny rozbojnik
W czolo calowal i ze wstretem plul.
Wszyscy to samo… i tylko ten w trumnie
Oczy paskudnie i brzydko im klul.

Lecz huknal grzmot, coz, na to nie ma rady,
Wszystko ma w nosie przyroda bez swiec.
W mig tlum sie rozbiegl pod dachy i chaty,
Tylko ten w trumnie nie zechcial tam biec.

On gwizdze na deszcz i wlos mu nie spadnie.
Gorzej zyjacym miec ze szmat swoj kram.
Lecz nie potrzebni sa zmarlym juz szatnie,
Swoj maja dach i nie sa rowni nam.

Jakbys nie pedzil, wciaz ktos cie wyprzedza,
Mocna nalepka jak we lbie zly znak.
Ach, chyba nic nie zagraza ci w nedze,
Gdys tylko sam sie zamienil we wrak.

Mozna w zbiorowych, a mozna w oddzielnych,
Martwym nie trzeba dbac stale o kat.
Alez, zuch z niego, klopotow piekielnych
Nam nie zadaje na Boski nasz sad.

W tym spoleczenstwie, w cesarstwie tym cieniu,
Nie ma wypadkow, zagrozen i trosk.
Wszyscy chodzimy pod Bogiem w cierpieniu.
Tylko ten w trumnie jest trwaly jak wosk.

“To nieboszczykow apoteoza!” –
Slychac wyrzuty, a ja swoje wiem –
W koncu przejedzie nas ktos, lecz ktos spoza
Tych oto w trumnie, co spia wiecznym snem.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

в качестве иллюстрации к материалу произведения
размещен рисунок художника Андрея Бакулевского
https://images90.fotosik.pl/688/2ea637c7416c6693.jpg


Рецензии