Obudz mnie jutro rano. Sergiusz Jesienin

tlumaczenie z rosyjskiego na polski,
link do strony rosyjskiego oryginalu:
http://feb-web.ru/feb/esenin/texts/es1/es1-115-.htm

Sergiusz Jesienin (1895 - 1925)

               *     *     *

Obudz mnie jutro rano,
O, cierpliwa matko mych snow!
Witac pojde za naszym kurhanem
Najdrozszego goscia bez slow.

Oto dzisiaj dostrzeglem w puszczy
Slad na pole szerokich kol.
Wiatr pod chmura targa i kurczy
Jego zloty palak przez dol.

Wiec o swicie koniecznie przyleci,
Czapke-miesiac zdjawszy pod krzew,
I kobyla pomacha mu w lecie
Nad rownina ogonem jak krew.

Obudz mnie jutro rano,
Zapal swiatlo w swietlicy u drzwi.
Mowia ludzie, iz wkrotce sie stane
Znanym ruskim poeta wsi.

Wiec wyslawie ciebie i goscia,
Dach rodzinny, koguta i piec...
I na piesni moje z hojnoscia
Mleko ryzych twych krow bedzie ciec.

1917 r.


Рецензии