The wall

The wall
In a field in the County of Glamorgan.
You won't find it named in any guidebook.
It lies, plonk, in the middle of rising ground,
It begins for no reason, ends no place.
No other walls are adjacent to it.
Seemingly unremarkable, it's just there,
Stones of different sizes, different greys.

Don't say this wall is useless, that the grass
On the shadow side is much like the other.
It exists for golden lichens to settle,
For butterflies in their obstacle race
Chasing each other to the winning post,
For huddling sheep in a slanting rainfall,
For you to say, This wall is beautiful.
By Dannie Abse

Стена
Она стоит в полях Гламоргана,
Имени её ты нигде не найдешь.
Брошена людьми, землею возвышена,
В 44 шага, стена, ее высоту ты никак не поймешь...

Не имеет начала, не имеет конца,
Ничто не сопутствует ей.
Просто стоит, не привлекая вниманья гонца,
Состоит из разных пород и размеров камней...

Не говори, что она бесполезна; она служит траве,
Что растет на обратной от луча стороне,
Златому лишайнику служит селеньем,
Полетам бабочек - преграды поленьем
В их друг за другом погоне до победы столпа,
Жмущимся овцам во время дождя,
Даже тебе, что бы вымолвил ты:
                "Как прекрасна она!"


Рецензии