Задушевный разговор - Personal talk By William...

Я не из тех, кто неизменно рад
Топить камин рассказами в три тома,-
Друзей, живущих в двух шагах от дома,
Соседей, что всё время застят взгляд,
Иль незнакомки, заглянувшей в сад,
Мамаш, сынков, и скороспелых дев...
Всё так мало, как неумелый блеф,
И мелом нарисованный фасад.
Гораздо лучше, тишины поток,
В тиши моё желание, оно...
Сидеть без цели, паузы храня,
Быть с милой тёплой печкой заодно,
Выслушивать истории огня,
И чайника весёлый шепоток.


Personal Talk By William Wordsworth

 I am not one who much or oft delight
To season my fireside with personal talk, -
Of friends who live within an easy walk,
Or neighbours, daily, weekly, in my sight:
And, for my chance-acquaintance, ladies bright,
Sons, mothers, maidens withering on the stalk,
These all wear out of me, like forms with chalk
Painted on rich men's floors, for one feast-night.
Better than such discourse doth silence long,
Long, barren silence, square with my desire;
To sit without emotion, hope or aim,
In the loved presence of my cottage-fire,
And listen to the flapping of the flame,
Or kettle whispering its faint undersong.


Рецензии