Проспект Вернадського. Чорнобиль

ПРОСПЕКТ ВЕРНАДСЬКОГО. Чорнобиль.

У місті, було, серед ночі зелена цифра з пощти б'є,
Хто не лінивий роззуває очі і 8-9-10 пізнає.

А 100 мікрорентгенів за годину? Це 10 норм проміння, що страшне
І ти із Києва свою дитину у табір скаутів везеш в турне.

Північно-західна пів Україно, ти геть Чорнобилем уражена,
В нуклідах молоко, в нуклідах сіно, протягнеш руку, захід скаже "на".

Мішель де Нотр-Дам був Нострадамус, а в полі взимку - чорний ліс билин,
Полин-Чорнобиль, чом ти знизив статус держави, де в гербі буде полин?

Гіркий Чорнобиль, пекло в круговерті, навіщо ти накаркав, Нотр-Дам?
Це гірше, ніж сумна Долина смерті і Мертве море, що дає бальзам.

-Уран! Де номер двісті тридцять восьмий? -Уран! Де маса двісті тридцять п'ять?
Плутоній - двісті тридцять дев'ять: -Ось ми. З відходів будем бомбу виплавлять.

На північ - альфа жме, на південь - бета, а гама-промінь - прямо, навмання,
Сто три! І невідкладна вже карета хворобу променеву обганя.

Вернадський-атомник, старий їжаче, ти лазив у печерах, там де жах,
Шукав уран, що так багато значив, що бухне в небо прямо на очах.

Всі обминали ті печери смерті, лічильник Гейгера тікав з халяв,
Вернадський, чом думки твої уперті, що ти пекельне світло не прокляв?

Адже було вже того щастя досить, що ти за розпадом підрахував
І вік Землі, що щастя в Неба просить, і новий розум підключив до лав.   

Не сипав сіль Вернадський нам на рану, впіймать фортуну важко й мудрецю,
Він просто запустив циклон урану у круговерть до атомів свинцю.

Свинець - кінець, ми знаєм цифру сталу, це фініш розпаду, читай в книжках,
Чим більше в пробі цього є металу, то тим і старший камінь у віках.

Дано уже період піврозпаду, шукати ікс, відомо а-бе-ве,
Просте рівняння, дай рівнянню раду, знайди породи вік і хай живе.

Вже три мільярди літ і половина, як виникло повітря і життя
І на столітті атомнім провина, якщо вся сфера піде в небуття.

По-грецьки "ноос"-розум, "сфера"-коло, а ноосфера за Вернадським - стан
Старої біосфери, у якого панує розум і розумний - пан.

А як не з'явиться у Гомо розум, на жаль якого трохи ще нема,
То людство втратить шанс, вважає Одум, *) настане ніч і ядерна зима.

*)Одуми - американські вчені, автори закону максимізації енергії.

Тарас Шевченко - президент духовний, Грушевський - влади президент наш був,
Вернадський - президент слов'яномовний у братніх Академіях наук.

Літо 2001 р. Кам'янець-Подільський.


Рецензии