Проспект Вернадського. Видкриття Тимирязева

ПРОСПЕКТ ВЕРНАДСЬКОГО. Відкриття Тімірязєва.

Вуглець і кисень - нерозлучна двійка,
Що, мов примара, входить у листки,
Плюс водень із води, а це вже трійка,
Глюкоза вийде, блиснуть жир, білки.

І кисень із води, а де легені?
Де амазонські джунглі і ліси?
А де рослини сині і зелені,
Сріблясті від ранкової роси?

Пішли під воду, наче Атлантида,
Підуть і острови Галапагос,
Спливуть лиш черепахи, всяка риба,
Немає джунглів і немає рос.

Волога сельва, Альпи і Карпати -
Легені людства - прямо навпаки,
Бо всім носатим кисень - з діжки дати,
А зелень наповняє ці діжки.

Не мент - Климент Аркадич Тімірязєв,
Віднишпорив він всеземний закон:
"Рослина - Прометей і в цьому разі
Несе свій ХЛОРОФІЛ в життя на трон".

Чутливий до фотонів, як мімоза,
Розіб'є водень з киснем, як кілок,
Вуглець від це-о-два - і вийде роза,
А з нею - цукор, м'ясо і білок.

Фотони для бізона і поета:
Від Сонця викрав хлорофіл усе,
А згасне Сонце - і умре планета,
І нас у чорну прірву понесе.


Рецензии