Проспект Вернадського. Озонова дира

ПРОСПЕКТ ВЕРНАДСЬКОГО. Озонова діра.

Леткі аерозолі, а не сірка,
Не дам парфуми і не цистеїн
Зробили те, що в стратосфері дірка,
Технічний бум тут винен, тільки він.

Озонова діра - це Антарктида
І Шпіцберген уже не холодить,
Та дайте строк - і буде вам корида,
Як бик червоний прапор буде бить.

Лавуазье раз креслив зонтик вишень
І раптом - два сіамських близнюки:
-Так це ж - молекула, це - кисень,
Два тулуби з'єднались залюбки.

Читайте, діти, в хімії про кисень -
Це з двох кругленьких атомів валет,
А в стратосфері ліпить і не кисне
З валета даму ультрафіолет.

Як в казці - жив на світі оксігенум
І перекинувся в такий собі озон,
Неначе мали крокодила Гену,
А з нього народився бик бізон.

Він рогом ультрафіолет бадає,
Який колись його і породив,
Він нас від Фаетона цим спасає *)
І в стратосфері - диво це із див.

*)Легенда про Фаетона, сина Геліоса,
який мало не спалив Землю, управляючи
вогненою колісницею батька без уміння.

Та ось там хтось мудрійший з наймудрійших
Нам в холодильники впустив ФРІОН,
А той, гадюка - від гадюк не ліпший,
І згамав наш озон з полярних зон.

А звідси - вам проблемне запитання: *)
-Чому страшний нам ультрафіолет?
Адже ми загораєм з ним ізрання,
А вечором танцюємо балет.

*)Сучасний метод проблемного навчання.

І ляпне щось там перша же дитина:
-Бо в небі їздить п'яний Фаетон,
А друга скаже, як стара людина:
-Занадто загорати - втратиш сон.

І мовить вчитель: -Добре мислиш, сину,
Що забагато - то пропащий сон,
Проміння спалить голову і спину
І нас спасає трійчастий озон.

Так ось, закриємо проблему, діти:
-Чому страшний нам ультрафіолет?
І руки вверх піднялися, як квіти,
І клас тепер вже - університет.


Рецензии