Проспект Вернадського. Кругообиг сирки

ПРОСПЕКТ ВЕРНАДСЬКОГО. Кругообіг сірки.

А ось глобальні наші неудачі,
Коли земля Вернадського горить,
Коли течуть на нас дощі кусачі
І Сонце хоче нас спалити вмить.

Кислотний дощ, а що там в небі кисле?
Коли колготки в Калуші - в дірках,
Коли у огірочків - листя звисле
І вся цибуля чорна на ланах?

Читайте у Вернадського про сірку:
Горить мазута, в небо - SО-два,
Плюс аш-два-о; аш SО-три вже дірку
В капроні пані з міста вибива.

Кислотний дощ - лиш допоміжне коло
У круговерті сірки на Землі,
А ти заглянь у себе і навколо -
Хімічний, вічний це електроліт.

Коріння смокче із землі сульфати,
В тканинах сірка лізе у білки,
Незаміниму сірку хочеш мати?
З'їдай у магазині всі сирки.

І думка моя так собі гадає,
Що корінь слова "сірка" - слово "сир",
А так як на війні корів немає,
То ліпше хай у світі буде мир.

Білки гниють, вонючий сірководень -
Сіркобактеріям - як здобуття.
Це - хемосинтез, що хімічить годен,
Без світла у землі веде життя.

Амінокислота, що сірці мати -
Одна із двадцяти - метіонін,
А братик теж на сірку є багатий,
Також із двадцяти - це цистеїн.

Міняє сірка свій заряд іону:
Окислить і відновить - просто жах,
Як моди кутюр'єрського салону
Міняє Ані Лорак в "Дзеркалах".

Ремарка: Понеділок і вівторок -
                Нам співає Ані Лорак,
                Середа і всі останні -
                Нам щебече Ларак Ані.


Рецензии