Я ловил такси. Из Степана Олийныка

Ах, Одесса! Детства грёза!
Как тебя люблю!
Мчат авто, шуршат колёса…
Я – такси ловлю.

Пролетел один, как ветер.
Прошмыгнул другой:
Сделал вид, мол, не заметил,
Что машу рукой.

Может, кланяться им низко?
Кто затормозит?
И на тормоз давит близко
Третий одессит.

Взгляд – как летняя погода,
Что тепла полна:
- Вроде вы хотели что-то? –
Глянул из окна.

– Жду такси, судите сами,
Их словить не смог.
Он обвёл меня глазами
С головы до ног.

И промолвил: «Удивили
Вы меня. чудны!
Вы хотите ехать или
«Шашечки» нужны?»

– Ехать! – выпалил я тут же, –
На вокзал спешу…
– Понял, значит, вам я нужен! –
И кивнул: «Прошу!»

Едем… Всё в стихах и в прозе
От него узнал:
Про арбузы на Привозе,
Кто в футбол играл.

Как везёт сынишке Боре:
На какой крючок
Под Лузановкою в море
Ловится бычок,

Кто опять его Одессе
Свой нанёс визит!..
Словом, вёз меня чудесный,
Истый одессит:

Ошарашил добротою
Душу он мою!..
А потом махнул рукою:
– Шлю привет! Адью!

…Пусть и вам в дороге длинной
Каждый будет мил:
Эх, не будь его, доныне
Я б такси ловил!
1981
      Перевёл с украинского Анатолий Яни (Одесса)

Я ЛОВИВ ТАКСІ

Літня рань. В цвіту Одеса,
Клени у росі.
Мчать авто, гудуть колеса...
Я — ловлю таксі.

Пролетів один, як вітер.
Другий пролетів:
Робить вигляд — «не помітив»,
Що спинить хотів.

Чи вклонятися їм низько?
Не стають, і квит...
Але ось гальмує різко
Інший одесит.

Очі добрі і веселі,
Усмішка ясна:
— Что-то вроде вы хотели? —
Витягся з вікна.

— Жду таксі, та мчаться мимо.
Спробуй їх злови!..—
Він обвів мене очима
З ніг до голови,
 
«Жигулі» погладив білі
Й кида:
— Вы чудны!
Вам поехать нужно или
«Шашечки» нужны?

— Їхать! — випалив я радо,—
На вокзал спішу...
— Раз вам надо, значит, надо! —
І кивнув:
— Прошу!

Сіли, рушили... В дорозі
Все від нього взнав:
І про дині на Привозі,
І в футбол хто грав,

І про те, як в сина Борі
(Й на які гачки!)
Під Лузанівкою в морі
Ловляться бички,

І хто знов його Одесі
Свій наніс візит!..
Словом, віз мене чудесний,
Справжній одесит:

Вразив щирістю такою
Душу він мою!..
Став де слід й махнув рукою:
— Шлю привєт! Адью!

...Хай же й вас отак в дорозі
Зустрічають всі:
Щоб не він, мабуть би, й досі
Я ловив таксі!

1981


Рецензии