Великий поэт получает дозу... - укр

Великий поет одержує дозу
життя на денці великого келиха.
Час вже давно перейти на прозу -
прозу Буття,  - вивчати метеликів,
або теорію груп, або минуле тюрків.
Коротше кажучи, - те, що ширше за мову.
А він все ще зводить міст для придурків  -
блискучу метафору над проваллям рову,
що розділяє творців і повторювачів,
і перейти який нікому не вдасться.
Або пнеться вгору, завзято підкорюючи
висоти, з яких Марго або Настя
виглядає комахою, до якої тягне -
ні, не тіло, бо тілу вже байдуже тяжіння,
а рядок з часів, коли дієслово “трахну”
збуджувало і маківку, і коріння.
Неважко збагнути, що це все, по суті, клямка,
абзац, finis. І проблема лише у тому,
щоб фінал замкнувся в достойну рамку.
І Поет, востаннє переборовши втому,
створює собі Ворога. Це може бути держава,
або блазень в гудзиках, або та ж сама Настя.
А потім  - грім, а по ньому - слава,
і злива з неба, що йде на щастя.
І темний ліс, що оточив галяву,
тремтить вітами, і вітер несе полову,
і легше хлопчиську свою уяву
віддати у прийми чужому слову.

            1999.


Рецензии