Скрипаль

Чернетка, яку я не хочу виправляти...

...Маленький оркестр на вулиці грав,
І плинув людський потік,
Уваги ніхто на музик не звертав,
Бо кожен краплиною тік

У бистрій ріці, що у бік один
Бігла вже котрий день.
А кожен музика всю душу вкладав
У ритм веселих пісень.

Й хоч кожен грав – як з найкращих один,
Та їх не пускали до зали,
Куди вже багато їхніх братів
В мистецтві за час цей попали.

Тендітний скрипаль із блакитним лицем
Стареньку скрипочку пестив,
Нот чистотою і ніжністю звуків
Він музики автору лестив.

Пурхав смичок у ласкавих долонях,
І на очі – вернулися сльози.
Долі би іншої - й в залах найкращих
Скрипаля загорнули б у рози.

Та змушений був він під небом творить.
І скрипка ридала так,
Неначе прощальний він грав полонез,
А не запальний краков’як.

Чому ж стільки горя було у грі
Скрипаля із блакитним лицем?
Дивилась, як в газову камеру йшли
ЇЇ син зі старим отцем...

2009

...У Освенцимі був створений жіночий оркестр з ув'язнених, який грав на різних заходах, у тому числі - коли в'язнів вели до газової камери…


Рецензии