Вiдчуй

…Людина, що в концтаборі провела
  Чотири роки життя,
Після визволення, на другий день
  Померла. Чи ж до пуття
Так сталось, що волі тільки ковток
  Зробити встиг той чоловік,
Перед тим, як до чорного рота землі
  Його тіло поклали навік?
Чи був він щасливим, знаючи те,
  Що світ покидає цей,
Саме тоді, коли жить та й жить?...
  Хто був він – поляк чи єврей,
Таджик, білорус, українець, або –
  Людина з Росії рівнин?
Він вчитель був, чи простий робітник,
  Чи битий життям селянин?...
Читай цей вірш, і в буремних днів
  Минулі часи зазирни.
Відчуй душею, того хто помер,
  У перший день після війни…

2009


Рецензии