Бабий Яр в Остре

Після рострілів в Києві
зондеркоманда 4-а розстріляла
більше 300-от  євреїв і декілька десятків українців жителів м.Остер розстріляні в яру під  містом Остер.ПУХОМ ВАМ ЗЕМЛЯ -БРАТИ.

Люди стали забувати
Той страшний війни пожар,
Й дітям стали менш читати-
Про Хатинь та Бабин Яр.

Коли в Киеві страждальців
Вже на розстріл повели,
То в Острі, ще дітки спали
Й потихесеньку сопли.

А коли каральні банди
В місто наше увійшли,
То, на розстріл, їх ті гади
В яр, за місто повели.

Я хотів би запитатати
В "Людозвірів" - тих катів,:
"Вас на світ родила мати,
Чи Адольф, вас в світ пустив?"

Як могли вони стріляти
У жінок та стариків?
Як могли вони скидати
Малюків живих у рів?

Чим нацистам завинили
Скоромовські та Шафрай,
Й чим еврейство заважало
Будувать "фашиський рай"?
 
В перможнім сорок п"ятім
Їх брати, з війни прийшли,
На еврейське кладовище
Вони рідних принесли.

Щоб лежали вони вічно-
В тому місті, де жили,
Та у вічі нам й всім людям
Подивитися змогли.

Гість Ти міста,чи острянини,-
Над могилою спинись,
Їм, безвинно розіпятим,
Низько, ще раз поклонись.

Не забудьмо, ж ми ніколи:
"Наци" й їх "соціалізм",
Щоб, в нові яри по світу
Не штовхав всіх нас- фашизм.

Із збірки "Літопис рідного краю". К.1997р.


Рецензии
На нашій Чернігівщині чимало подібних Бабиних Ярів !Ніколи ми не повинні цього забувати !Спасибі Вам за цю , таку важливу, тему !
З повагою,

Алевтина Гусева   27.11.2011 10:43     Заявить о нарушении
Дякую і Вам, за підтримку!
Тільки память збереже гумманізм.
З повагою та шаною до землячки,
Петро Лавренчук

Пётр Лавренчук   27.11.2011 16:51   Заявить о нарушении
На это произведение написано 6 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.