Гнедаш-украинский Рихард Зорге

                После войни в штабе ГРУ МО СССР
                на почётном месте висело два портрета:
                Рихарда Зорге и Кузьмы Гнедаша.

По Остру,- назви вулиць вивчаю,
Одинця та Рибалко почув,
Вулицю Гнідаша, я зустрічаю:
"Ой,сміливий розвідник він був!"

На Сумщині, Кузьма народився,
У Прилуках освІту здобув.
Коли Гітлер в похід заходився,
То, до війська хлопчина прибув.

Вороги щоб не розкрили-
Взяв собі він псевдонім,
В розвідгрупі його звали:
"Командир" та просто"КІМ".

Коли в "Сімчі" він спустився,
Нічка темною була,
Смілива дівчина Марія
Групу в табір привела.

І у "Видрі" на болотах
Схоронивсь розвідник "КІМ",
В партизанських жив землянках
У Науменків- братів.

І не раз підпільні групи
На завдання посилав.
І до Киева й в Чернігів
Він звязкових відправляв.

На Остерщині він вміло
Всі загони згуртував,
І суттєвого удару
Він нацистам завдавав.

А коли під Курськ на битву
Німці танки повезли,
То у Дарниці, міст вчасно
Його люди рознесли.

Коли Гітлер всьому світу
Про "Дніпровський вал" - кричав,
Кузьма Гнвідаш данні й карту
До Москви передавав.

Рятував народ радянський-
Цінні дані він зібрав,
За цей подвиг Рокосовський
"На звання" його подав.

А коли, війська звільнили
Придеснянські береги,
То розвідники вже далі
В білоруський ліс пішли.

Під Слонімом в Білорусі
Вороги його знайшли...
А набої вже скінчились
Й відступити не змогли.

Українець Гнідаш й Клара
Росіянка із Москви,
Три години не діждали
Світанкової пори.

В час останній, "КІМ" без страху
Як ГЕРОЙ і смерть прийняв:
Він себе й радистку Клару
На гранаті підірвав.

За народ,за Україну
Гнідаш голову зложив
Він у ту лиху годину
Батьківщину захистив.

Примечание: Господа! А,если интересует рассказ о знаменитом разведчике, читайте книгу
Б. Гусева "За три часа до рассвета".
          


Рецензии