Володе Прилипко 51 год - укр

В степу хурделя розцвіла.
 Воли несуть свої тіла,
 а заразом і віз обридлий
 крізь ніч. Чи є душа у бидла?
 Якщо й нема - колись була.
 Та стерлася - під батогами,
 під тягарем чужих доріг.
 Вінчає зірка кожен ріг.
 Погонич ворушить ногами,
 немов намацує поріг,
 що так кортить переступити.
 Малює хрест скажений сніг
 і вчить, як треба було жити -
 не тут, а там, де сивиною
 взялися гони в давнині.
 Погонич відчува спиною,
 що крил немає на спині,
 і знятись в темряву несила -
 остання думка підступа.
 А у волів зростають крила,
 все ближче зоряна крупа.
 І вже вони пливуть високо,
 і Віз* покинутий закляк
 у небі, де червоним оком
 Погонич дивиться на шлях.

                1998р.

*народна назва сузір'я Великої Ведмедиці.


Рецензии