Нiч перед Рiздвом

На свято б завiтати  я хотiла
В хатину  батькiвську, в далекий край,
В Рiздвяну нiч немов Вакула б полетiла,
Та не з Диканьки, а в  Диканьку би – гай-гай!

Поблиз Диканьки мальовнича  є рiка,
То Говтва по степам до Псла мандрує,
Там знівечена яблуньки  рука
Назло всiй нечистi весною заквiтує.

I Гоголь селище те згадував не раз,
Бо на Полтаву iз Сорочинцiв дорога
Йшла прямо через Решетилiвку якраз –
I їхали тодi, i  пiшки  били ноги.

Жив дiд Рудий Панько у тих мiсцях –
До Решетилiвки там зовсiм недалеко…
Приворожив мене чумацький шлях,
Криницi, чорнобривцi та лелеки…

I знов згадаю у Рiздвяну нiч,
Що теж колись жила я в Українi.
Така була в бабусi  тепла пiч!
Такi солодкi кавуни та  динi!

Менi дитяча  пам’ять зберегла
Отi зруйнованi хатки старенькi,
Плакучi верби на краю села…
Був оберемок днiв – лишилась  жменька.
                2006


Рецензии
На это произведение написано 5 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.