Ach, Wiosno, czesc!

***

... Ach, Wiosno, czes'c'! Ty znowu szlochasz?
Jak dzwie'czny duet nasz ulewny!
W pierwiosnku jasnym sie' rozkochasz,
W szarudze stracisz glosek s'piewny.

My - przyjaciolki dwie na skraju,
Gdy kwiecien' straszy zia'bem ra'k,
Zemkniemy szybciej hen do gaju,
Otrzemy lzy o ma'drosc la'k.

O, Wiosno, czy ten zmrok przelotny
Nie szopenowski lekki walc ?
Obejmie ramie' szal samotny -
Ty glaskasz deszczem bruku falc.

Do szyby skron' przytulac' czule,
Smakuja'c nastoj zwyklych dni.
Twoich latarni zwilgle kule
Odblaskiem drasna' oczy mi.

O, siostro ma! Jak ptak sploszony,
Spoznionym szcze's'ciem serce drgnie!
Moj s'wiat wydaje' sie' znuzony,
A ciebie ktos' jesienia' zwie...


Рецензии
На это произведение написаны 4 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.