Смерть тебе идет

And You As Well Must Die, Beloved Dust
by Edna StVincent Millay

And you as well must die, beloved dust
And all your beauty stand you in no stead;
This flawless, vital hand, this perfect head,
This body of flame and steel, before the gust
Of Death, or under his autumnal frost
Shall be as any leaf, be no less dead
Than the first leaf that fell, - this wonder fled,
Altered, estranged, disintegrated, lost.
Nor shall my love avail you in your hour
In spite of all my love, you will arise
Upon that day and wander down the air
Obscurely as the unattended flower,
In mattering not how beautiful you were
Or how beloved above all else that dies.

Смерть тебе идет
Эдна Сент-Винсент Миллэй

Как всякий человек, ты должен умереть,
И красота тебе не пригодится боле.
Никак не избежать той доли –
Ты в теле полном жизни встретишь смерть.
И вот дыханием ее осенним
Ты будешь сорван, первый лист –
Каким-то чудом будешь чист,
Разрушен, отдален, потерян…
Моя любовь все так же бесполезна,
Назло моей любви воскреснешь ты.
В саду заброшены цветы,
Скитаешься один по поднебесью,
Не думая уже о красоте
Или о том, как смерть идет тебе.

06.09.01


Рецензии