Паралел

 Жертвам Голодомору
 та Голокосту

Проведемо нові паралелі,
Оті лінії вздовж доріг
Жовте сонце сіда на поріг
 З вождем чи фюрером далебі,
В океани, замучені вітром,
Пурпурове шмаття опада,
Кришить сніг на долоні вода.
І не має чарівної Дітріх,
Що сигару тримає в зубах.
Її гра осягла б, наче птах
Божевілля предикого витвір,
Де не може мовчати кіно,
Динамічне і жваве доволі,
Янгол мовчки кружляє у льолі,
Скибку хліба кида у вікно,
Місто тисячі рук простягає,
Хоче злото змінить на траву,
Скуштувати гірку лободу,
Та нікого немає, немає
Тільки смажиться м’ясо людини
У камерах з газом чи в казанах;
Розбивається плач у церквах,
В синагозі молінням єдиним
Можна зменшити пекло чортове,
Що копає єврейськії рови,
Що зганьбило обрз Покров
Чи рубає весь цвіт калиновий.
Однак пір’їнка залетіла
В долоні двох безстрашних душ
До Анни , їй сказала:"Руш,
Писати серцем, що горіло
Від болю, страху й образ!"
І Василю щось диктувала,
Щоб правду дітям зберегти
…Знов зірка в небі мерехтить
Як пам’ять людства, запалала!

Анна Франк- письменниця-підліток, яка написала "Щоденник", що став свідченням Голокосту в Нідерландах

 Василь Барка- автор роману "Жовтий князь" про голодомор в Україні 1932-33 років.


Рецензии
Уважаемая Шломит!
Во-первых, поздравляю Вас с Рош-Ха-Шана!
Мне очень понравилось стихотворение. Я уже давно отвыкла читать на украинском языке.
Спасибо, что заглянули на мою страничку.
Кстати, в моем рассказе "Калтэ васэр" я описала голод на Украине на основе детских воспоминаний моего отца. Прочтите, пожалуйста, мне важно Ваше мнение.
С уважением, Фрида Шутман.

Фрида Шутман   20.09.2006 19:10     Заявить о нарушении